Planeringsstadiet

Husstil

Vi är svaga för modern och avskalad arkitektur med trä, metall och betong, gärna i omättade eller gråa toner. Idén för husets yttre är en ren geometrisk form utan takfot, gavelsprång, hängrännor, fönsterfoder eller annat som stör. Lite som de gamla monopolhusen i trä.

Våra fasadskisser. På östra gaveln funderar vi på att lägga till 25 kvm i ett plan för fotostudio/hobbyrum, beror lite på kostnad/budget.

Utvändigt blir det slät, stående träfasad lasserad i grått. Ev blir den med varierad panelbredd för att få lite extra liv. Fönstren får grå karmar och även tak och stuprör i plåt blir grått eller kanske zink, beror lite på hur ljus fasaden blir.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Invändigt blir det grått och vitt i huvudsak och en så öppen planlösning det går med 7 rum och kök på 200 kvm. Här kan ni kika på planlösningen som börjar bli klar. Ekgolv i ljust grå ton. Hall, kök badrum och tvättstuga får klinker som ger en betongkänsla. Köket rena, grå luckor och rostfria eller integrerade vitvaror. Några väggar kanske vi målar med kalkfärg för att få lite putskänsla. 

Jotun har en ny kalkfärg som heter Lady Minerals. Har inte sett den på riktigt men på bild ser den väldigt fin ut. Foto: Jotun.com.

Mycket har ändrats på de få månader vi planerat och skissat, men stilmässigt känner vi oss nu på det klara vad vi vill ha. Sen kommer nya intryck och idéer att adderas under resan, så var vi landar till hösten återstår att se. 

Trista avgifter

Att låta bygga hus kostar en del, men vissa poster i kalkylen ogillar man mer än andra. I mitt excel-ark har jag rubricerat dessa "Trista avgifter". De kostnader som ingår där för vår del är inte mindre än 350.000 kr. Nästan halva summan utgörs av VA-anslutning och resten är bl a bygglov, pantbrev och lagfart. Flera av dessa avgifter skiljer sig mer eller mindre beroende på kommun, tomtyta, lånebelopp m.m. Läs mer på kommunens hemsida och på www.mittbygge.se, där man också kan beställa nybyggnadskarta och ansöka om bygglov m.m.
 

Våra trista avgifter (350.000 kr)

Vi kommer att låta bygga på totalentreprenad (ca 2.700.000 kr) och där ingår allt mark- och grundarbete, nyckelfärdigt hus inkl tillval och de försäkringar som behövs. Tomten kostade 450.000 kr. Totalt kommer vi då, inkl de trista 350.000 kr, att landa på ca 3.500.000 kr. Utöver det tillkommer en slant för att få till tomten med trädäck, markis, gräsmatta, stenläggning, staket, carport m.m.

Lovar att nästa post blir lite roligare – då kanske vi t o m bestämt oss för husleverantör! 

Glad påsk!

Inspiration

Att hitta hus- och inredningsstil att enas kring trodde jag skulle bli knepigt, men hittills har den biten gått löjligt smidigt. Inspiration har jag framförallt hittat på nätet och tänkte tipsa om tre sajter jag kan rekommendera. Alla finns även som appar.
 

Ztory

www.ztory.com

Fantastisk tjänst där du kan läsa hundratals magasin och dagstidningar för bara 79 kr/mån. Under "Hem & Trädgård" finns det inte mindre än 38 titlar och du kan skapa klippalbum där du enkelt kan spara ner artiklar. Just nu kan du prova gratis i 14 dagar! 
 

Houzz

www.houzz.se

Houzz är ett inredningscommunity med en mycket bra sökfunktion för bilder. Du kan t ex välja rum "Matplats" och stil "Skandinavisk", så presenteras snyggt 2600 bilder av hög kvalité. Du kan givetvis spara ner dem i album och det kostar inget att bli medlem. 
 

Pinterest

www.pinterest.com

Pinterest är en bildskatt i sig, men även ett väldigt smidigt sätt att samla bilder från andra siter. Du kan också följa andra användare, klicka dig vidare till sajten bilden är hämtad från eller söka på bilder som liknar en viss bild (som i exemplet ovan).

Bygglov och exteriör

För att ansöka om bygglov behöver vi bl a bestämma oss för vilka utvändiga material och färger vi önskar. Materialen har vi spikat, det blir stående, slät träpanel och plåttak med bandtäckning. Vad vi inte bestämt ännu är färger. Grå eller gråblå fasad har vi varit inne på, gärna en färg eller lasyr som släpper igenom träets naturliga ådring och struktur. Järnvitriol kan bli fantastiskt vackert, men skyddar för dåligt. Tjärvitriol är rätt lik och ger ett visst skydd, men inte tillräckligt. En hel vetenskap det här och många som tycker väldigt mycket. Folksam har ett väldigt omfattande test av utomhusfärger. En av få godkända var Nordsjös lasyr Tinova Transparent Exterior (tidigare Tinova V+Lasur). Troligtvis blir det den i en ljusgrå ton och till det ett mörkgrått tak.

Labbar i Photoshop med fasad- och takfärger.