Färgsättning interiört

Det här med materialval och färgsättning interiört tar sin tid. Parkettgolv, hallklinker, snickerier, köksluckor, väggar och trappor – allt ska matchas. Här en liten sammanfattning om hur vi tänkt och valt.  

Exteriört har vi en grå träfasad med grått, bandat plåttak och gråa fönster, dörrar och detaljer. Det grå temat följer med in i huset och är den tongivande kulören även interiört.

Eftersom vi har tre små skitungar mellan två och sju blir det inga tapeter utan vi kommer låta måla alla rum utom badrum och tvättstuga där det blir kakel. Det finns flera leverantörer som tagit fram matta färger som ska vara extra lättstädade, vilket vi håller på att kika lite närmre på. De flesta rum målas i vitt med en neutralt grå brytning. För att dörrar, dörrfoder, fönster och lister inte ska se nikotingula ut ser vi till att få dessa i en neutral vit (NCS S 0500-N). Vanligt är annars att dessa "vita" snickerier kommer i Stockholmsvitt eller antikvitt som har en stänk gult (t ex NCS S 0502-Y).

Köksluckorna och trappan blir grå med en svag brytning mot blått (NCS S 2502-B). Badrummen och tvättstugan får grått, cementliknande klinker på golv och väggarna ett ljusare grått kakel i samma mönster. Problemet i badrummen är möblerna. Ikeas vita möbler t ex har alla en varm ton, vilket får dem att se gula ut intill dörrar och fönster. Nu har vi hittat några tillverkare som har neutralt vita serier, men vi har inte bestämt oss ännu för vilka vi ska välja. Problemet med de varma tonerna gäller även Ikeas PAX-garderober som vi hade tänkt låta bygga in i flera rum. Ska ta med färgprover nästa gång vi besöker Ikea för att se om de håller en hyfsat neutral ton. 

Golvet blir en grå, mattlackad och 1-stavig ekparkett. Undantaget hallen där vi har samma ljusgrå, cementliknande klinker som på väggarna i badrummen. 

Barnens rum får lite roligare färger och vårt sovrum blir nog lite mörkare än övriga rum. Men där är vi inte riktigt klara ännu. 

Här en skärmdump från Alcro Design där man kan testa att färgsätta några exempelrum: