Sommarläsning: Svenska fritidshus

Nu har Arkitektur Förlag släppt den första delen i en serie om arkitektritade fritidshus. I boken presenteras 20 unika fritidshus byggda de senaste åren. Även om det är fritidshus som är temat så finns det mycket inspiration för oss som ska bygga permanentboende.

Arkitektens experimentverkstad kallas fritidshuset och här tar man ofta ut svängarna. Upplevelse kan av naturliga skäl ofta sättas före funktion. I vårt fall har vi ibland fått kompromissa oss fram här och inte sällan prioriteras då funktion. Men på det stora hela så tycker jag att vi landat i en fin balans.

Tidigare har jag tipsat om förlagets fina serie Svenska villor som kommit ut i tre volymer. Här kan du läsa det inlägget. Alla böcker kostar ca 250 kr/st på t ex Adlibris.

Tham & Videgård, Fritidshus Lagnö. Foto: Åke E:son Lindman.

Johan Sundberg Arkitektur, Sommarhus Akenine. Foto: Peo Olsson.

Petra Gipp Arkitektur, Fritidshus Stupet. Foto: Åke E:son Lindman

Jonas Lindvall, Frösakull. Foto: Åke E:son Lindman