Arkitektur på svt play

Halldor Gunnløgssons så provocerande sommarhus. Foto: Jakob Bekker-Hansen.

Nordiska Hus heter en serie som rullat på Kunskapskanalen under sommaren. Vi får här följa med arkitekterna Eva Harlou och Michael Sheridan in i sex unika bostadshus byggda under mitten av 1900-talet. Det handlar om den nordiska funktionalismen, en mer mänsklig variant av den tyska och franska som inte alls uppskattades här uppe i norr. 

Del 1 Serien börjar med ett besök i funkisfarsan Gunnar Asplunds privata sommarhus. Asplund var en förebild för så väl Alvar Aalto som Arne Jacobsen och grundaren till det som kom att kallas den nordiska modernismenDel 2 Här besöker vi funkisikonen Villa Varming i Köpenhamn, ritat av Eva och Nils Koppel. Del 3 I Skövde besöker vi Villa Tesdorpf, ritat av Ralph Erskine. Ett av det mest betydande husen inom den nordiska funktionalismen. Del 4 Inspirerad av den amerikanska glasarkitekturen ritade möbeldesignern och arkitekten Bruno Mathsson Prenkerhuset i Kungsör. Del 5 Halldor Gunnløgssons sommarhus sågs på sin tid som en ren provokation. Det var något helt nytt och kom att prägla den nordiska funktionalismen. Min egen favorit! Del 6 Inger och Johannes Exners eget hus som blandar det historiska med det moderna.

www.svtplay.se/nordiska-hus

Villa Varming. Foto: Kira Krøis Ursem.

 

Inger och Johannes Exners eget hus. Foto: realdaniabyogbyg.org.