Smakar det så kostar det

Nu börjar vi närma oss ett färdigt avtal med alla våra materialval och önskemål. På vägen har vi stött på en del saker som fördyrat projektet, men för det mesta har de också förbättrat och höjt värdet på huset mer än det faktiskt kostar.
 

Bergvärme

Vi kommer med största sannolikhet behöva uppgradera från den tänkta frånluftsvärmepumpen (Nibe F750) till en bergvärmepump (F1255). Själva pumpen är ungefär lika dyr (70 tkr), men kostnaden för borrning tillkommer på ca 50 tkr. 

 


Fönster

Något som visade sig billigare än jag trodde var att uppgradera Elitfönstren xceed till de betydligt snyggare och tätare Elit Vision. Dessa har en smalare båge och de öppningsbara ser exakt ut som de fasta utifrån. De har även det snyggare handtaget Hoppe Pure som vi också valt till alla dörrar. De är även tätare med ett U-värde på 0,9 jämfört med xceeds 1,1-1,2. Totalt kostade uppgraderingen bara 5.000 kr.
 

Standardvit

Att få innerdörrar och fönstrens insidor neutralt vita kostade ~30 tkr, så det var bara att glömma. Vi kör istället på standardvit som har en något varm ton (NCS S 0502-Y). Detta gör att vi även kommer att behöva justera väggfärgen som var tänkt att vara neutralt ljusgrå. Återkommer med hur vi löser det. 
 

Väggmaterial

Fick en rekommendation att köra plyfa istället för OSB bakom gipsen, då den ska vara både bättre och hälsosammare. Kostade tyvärr 22 tkr extra, så letar alternativ där. Råspont är ett alternativ, dubbel gips ett annat. Finns även formaldehydfri OSB från Swiss Krono som inte var så dyr, vilket känns som det bästa alternativet.