Igår drogs rör för vatten och avlopp upp till badrummet på övervåningen. Utöver det så börjar alla fönsterdetaljer bli klara och övervåningen är snart tätad. Här lite bilder från i eftermiddags.
Skiss av badrummet på övervåningen.
HEMRESAN
Årets husblogg 2016-2020
Igår drogs rör för vatten och avlopp upp till badrummet på övervåningen. Utöver det så börjar alla fönsterdetaljer bli klara och övervåningen är snart tätad. Här lite bilder från i eftermiddags.
Vy från sydost.
Vy från söder.
Vy från sydväst.
Vy från väst.
Alla fönsterdetaljer är på plats.
Vindsbjälklaget är nu täckt med Isover Vario Xtra ångbroms och glesar i vilka takgipset ska fästas.
EDC Bygg har nu dragit upp vatten och avlopp till badrummet på övervåningen.
Mycket slangar och rör blir det.
Badrummet med bastu hamnar i detta hörn på övervåningen.
Skiss av badrummet på övervåningen.
I och med att huset blev så stort har vi varit extra noga med att få det så lättstädat som möjligt. Tack och lov innebar den rena stil vi valt att vi fick mycket gratis. Här en sammanfattning över hur vi städeffektiviserat vårt hem.
Parkettgolv av hård, mattlackad och slät ek utan avfasning där smuts och damm kan samlas.
Garderober med golvsocklar och takanslutning för att eliminera dammsamlande ytor.
Trösklar har vi skippat vilket gör det enklare att kryssa runt med dammsugare och mopp.
Se till att det är lätt att komma åt överallt. En robotdammsugare som kan ta sig fram obehindrat ska vi satsa på. Foto: Miele
Nu finns det även robotmoppar som funkar bra, även om de bara klarar 30 kvm/laddning. Foto: Irobot.
Vägghängda möbler och toaletter.
Foto: Gustavsberg.
Badkar med halvfront gör det lättstädat. Foto: Gustavsberg.
Tre våningar för maximal kapacitet. Behövs med fem i familjen.
Det stora badrummet med bastu ligger på övervåningen och det lilla på nedervåningen.
Kök och bad är de rum där man kan lägga precis hur mycket pengar som helst. Vi har gått en medelväg där vi inte tummat på kvalité eller miljö, men valt bort de fancy märkena. De priser som anges här är listpriser, många produkter går att hitta betydligt billigare på nätet.
OBS. I detta inlägg nämner jag våra sponsorer Konradssons Kakel, Unidrain, Gustavsberg och INR.
Det vi först valde var och kalkel/klinker. Det blev genomgående 60x60-plattor ur serien Cement från Konradssons Kakel (475 kr/kvm). Den ljusare grå på väggar och den mörkare på golv. Stora plattor = mindre fog = lättare att hålla rent.
För att slippa gå ner till mindre plattor vid brunnar (och för att det är så snyggt) valde vi en dold ränna från Unidrains HighLine-serie (6900 kr).
Bastun blir platsbyggd och utvändigt kaklad. Aggregatet ett Tylö Curve (3450 kr).
Valet av övrig utrustning till badrummen började med ett test av blandare där Nautic från Gustavsberg var det bästa miljövalet. Sen blev det så att vi körde Nautic-serien hela vägen – blandare, toaletter och duschset. Vi kompletterade med deras klassiska badkar och handfat med kommod från serien Logic. Blev även matchande högskåp och spegelskåp i samma serie.
Tvättställsblandare Gustavsberg
Nautic (1432 kr).
Duschblandare Gustavsberg
Nautic (2040 kr).
Tvättställ med kommod
Gustavsberg Logic 1860 (6888 kr).
Duschset med takdusch
Gustavsberg G2 (4931 kr).
Badkar med front
Gustavsberg Standard 1600x700 (6540 kr).
Stort fokus har varit på att skapa ett så lättstädat hem som möjligt. Duschväggen från INR som vi valt har en ytbehandling som gör den jämnare vilket ger ett glas lättare att hålla rent. Kostar ett par tusen mer, men dumt att snåla på något sånt. Den går även att montera med lim, helt utan skruvar, vilket man gärna undviker i husets blötaste hörn.
INR Linc Modell 20 Timeless® (7590 kr).
Snygga och lättplacerade i anslutning till duschutrymmen. Även dessa från INR.
INR Linc 21 Line 1750 mm (2990 kr).
Sponsorer nämns i detta inlägg!
I detta inlägg nämner jag våra sponsorer Konradssons Kakel, Unidrain, Gustavsberg och INR. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer.
Det här med materialval och färgsättning interiört tar sin tid. Parkettgolv, hallklinker, snickerier, köksluckor, väggar och trappor – allt ska matchas. Här en liten sammanfattning om hur vi tänkt och valt.
Exteriört har vi en grå träfasad med grått, bandat plåttak och gråa fönster, dörrar och detaljer. Det grå temat följer med in i huset och är den tongivande kulören även interiört.
Eftersom vi har tre små skitungar mellan två och sju blir det inga tapeter utan vi kommer låta måla alla rum utom badrum och tvättstuga där det blir kakel. Det finns flera leverantörer som tagit fram matta färger som ska vara extra lättstädade, vilket vi håller på att kika lite närmre på. De flesta rum målas i vitt med en neutralt grå brytning. För att dörrar, dörrfoder, fönster och lister inte ska se nikotingula ut ser vi till att få dessa i en neutral vit (NCS S 0500-N). Vanligt är annars att dessa "vita" snickerier kommer i Stockholmsvitt eller antikvitt som har en stänk gult (t ex NCS S 0502-Y).
Köksluckorna och trappan blir grå med en svag brytning mot blått (NCS S 2502-B). Badrummen och tvättstugan får grått, cementliknande klinker på golv och väggarna ett ljusare grått kakel i samma mönster. Problemet i badrummen är möblerna. Ikeas vita möbler t ex har alla en varm ton, vilket får dem att se gula ut intill dörrar och fönster. Nu har vi hittat några tillverkare som har neutralt vita serier, men vi har inte bestämt oss ännu för vilka vi ska välja. Problemet med de varma tonerna gäller även Ikeas PAX-garderober som vi hade tänkt låta bygga in i flera rum. Ska ta med färgprover nästa gång vi besöker Ikea för att se om de håller en hyfsat neutral ton.
Golvet blir en grå, mattlackad och 1-stavig ekparkett. Undantaget hallen där vi har samma ljusgrå, cementliknande klinker som på väggarna i badrummen.
Barnens rum får lite roligare färger och vårt sovrum blir nog lite mörkare än övriga rum. Men där är vi inte riktigt klara ännu.
Här en skärmdump från Alcro Design där man kan testa att färgsätta några exempelrum:
Konradssons Nr 21 grå på väggar och deras Cement gris på golv.
Klinkerskiss för badrummet.
Vi gillar som sagt betong och det finns det gott om att välja på när det gäller kakel och klinker. Nåt vi inte gillar är att skrubba skitig fog, så för att minimera mängden (och för att det är snyggt) har vi valt så stora plattor som möjligt. Vi har också valt mörka golvplattor med mörk fog i våtrum vilket även det är bättre ur den aspekten.
Ovan har ni en bild från kakelleverantören Konradssons "digitala showroom" där man kan testa olika kombinationer med kakel och klinker ur hela deras sortiment. De flesta större leverantörer verkar ha en liknande funktion. Bilden visar hur vi tänkt oss med 60x60-plattor på både golv och väggar så långt det är möjligt. Vid brunnar behöver man gå ner till max 20x20 för att få till bra fall. I vår dusch har vi dock tänkt ha en ränna och då går det bra att köra med stora plattor hela vägen.
De plattor som syns på bilden är Konradssons Nr 21 grå 60x60 på väggar och på golvet deras Cement gris 60x60. Blir nog ungefär denna färgkombo, men leverantör har vi inte bestämt ännu. Väntar prover från en tysk kakelleverantör och priserna där är väldigt låga, även om frakten blir stor med så tunga varor. I hallen blir instegsklinkern troligtvis den ljusare Nr 21 grå eller liknande.
Rak brunn från Purus.
Årets husblogg 2016-2019
Vibyggerhus.se