Ordning och reda med KonMari-metoden

I och med att den efterlängtade flytten närmade sig så blev det också dags att börja flyttpacka. Det är för oss som för många att vi under åren samlat på oss en hel del saker som vi sällan eller aldrig använder. Att rensa ut är betydligt lättare sagt än gjort och vi har därför googlat och sökt efter stöd och inspiration kring hur vi på ett smart sätt kan rensa och få bättre ordning och struktur i vårt nya hem.

Evelina Chamoun som hjälper oss på vår KonMari-resa. 

Evelina Chamoun som hjälper oss på vår KonMari-resa. 

Till vår förtjusning fann vi KonMari-metoden som sprider sig över världen. Metoden består sammanfattat av att man samlar ihop allt man äger, en kategori åt gången och sedan behåller man endast de saker som man verkligen gläds åt (tokimeku på japanska). Därefter väljer man en plats för dessa saker. Marie Kondo som står bakom metoden är en japansk organisationskonsult och författare och hennes bok ”Den livsförändrande magin med att städa” (The Japanese Art of Decluttering and Organizing) har publicerats i mer än 30 länder och sålt över fyra miljoner exemplar. Jag sträckläste den och det som inspirerade mig allra mest var hennes övertygelse om att metoden, förutsatt att du verkligen följer den, verkligen fungerar och att de människor som genomgår en ordentlig KonMari-resa lyckas hålla fortsatt ordning i sina hem med allt vad det innebär för välbefinnandet. 

Ser så fram emot att flytta in i vårt nya hus och en gång för alla ha ett ordnat och organiserat hem med saker som vi verkligen tycker om och där allt har sin bestämda plats. För att lyckas med detta har vi genom ett svenskt KomMari-forum fått kontakt med Evelina Chamoun som nu handleder oss i vår sk KonMari-resa. Vi kommer självklart återkomma till detta längre fram i bloggen och nästa vecka ska jag posta en liten guide hur metoden fungerar.

Angelica Patek