Att välja fasadbelysning

Att välja fasadbelysning var svårare än vi trodde. På vårt hus som är så rent från detaljer blir denna väldigt betydande för huset uttryck. Det gäller Inte bara ljuset och dess form utan även armaturens design och stil.

Miljöbilden från Hide-a-lite ger en bra känsla av hur belysningen kommer se ut på vårt hus, då husets fasad och stil är väldigt lik. 

Vi kommer placera lamporna något högre än på dessa bilder, nästan i linje med dörren.

Armaturen ville vi skulle passa med övriga plåtdetaljer (tak, fönster, dörrar m.m.) som går i grafitgrå (RAL 7024). Vad gäller ljuskäglan så var vi på det klara med att vi ville ha den riktad enbart nedåt. Att hitta armatur i exakt den färg man önskar var inte så lätt. Den vi till slut valde skilde sig något, men stör det när de väl är på plats får vi bara ta och spraya dem, precis som vi gjort med elskåp, ventiler och annat som inte funnits i grafitgrått. 

Armaturen vi valde var en Hide-a-lite Milo I GU10 i antracitgrå (RAL 7016). Med GU10-sockel kan man själv kan välja typ och styrka på ljuskällan man önskar, vilket är en fördel om man önskar annan intensitet eller vithet i ljuset. Milo I kostar ca 600 kr exkl ljuskälla (ca 150 kr). Totalt blir det då ca 3750 kr för fem kompletta lampor som vi behöver.