Ventilationen

Ventilationsritningarna är nu klara och det blev sammanlagt 14 till- och frånluftsventiler som ska placeras i innertaken. Frånluft i badrum, kök, tvättstuga, hall och garderob. I övriga rum tilluft undantaget en frånluftsventil i vardagsrummet på övervåningen.

Nerdervåning. Gul = frånluft. Röd = tilluft. Frånluft spis tillkommer, men den går direkt ut via brandventil.
 

Ovanvåning. Gul = frånluft. Röd = tilluft. Lila = friskluft in. Orange = avluft ut. 

3D-visualisering. Gul = frånluft. Röd = tilluft. Lila = friskluft in. Orange = avluft ut. 

 

VENTILER

Ventiler som låter kan vara störande, men Lindab Airy som vi valt har marknadens i särklass bästa ljudvärde. Lösningen är ett patenterat ljudfilter som gör den i princip ljudlös. 

Airy går att måla så att de matchar vägg eller tak. För vår del handlar det om att få den i exakt samma vita kulör som taket så den smälter in.

Airy går att måla så att de matchar vägg eller tak. För vår del handlar det om att få den i exakt samma vita kulör som taket så den smälter in.

OBS! Lindab Airy är en sponsor till oss: www.hemresan.net/sponsorer

 

AGGREGAT

Aggregatet vi valt heter Flexit UNI 4 och är ett FTX-aggregat med roterande värmeväxlare och upp till 80 procents värmeåtervinning.

Flexit Uni 4
Styrpanel  Flexit CL 600.

Styrpanel Flexit CL 600.

UNI 4 är dimensionerat att klara hus upp till 360 kvm, så med våra 233 kvm kommer den inte behöva jobba på högvarv. Totalflödet blir 82 l/s tilluft och 86 l/s frånluft. Det innebär att all luft i huset byts ut varannan timme. Aggregatet är placerat på vinden men styrs via en panel som kan placeras var som helst i huset.

UNI 4 är mycket tystgående och energieffektivt och uppfyller kraven för lågenergihus. 

Här ett tidigare inlägg om ventilation och inomhusklimat >>

 

 

KOSTNAD

FTX-ventilation är som jag skrivit om tidigare inte gratis att installera, men å andra sidan får du ett fantastiskt inomhusklimat med filtrerad luft utan kallras, plus att den föruppvärmda luften minskar uppvärmningskostnaderna. Jag har också hittat en lösning som fått ner kostnaderna rejält. Istället för att ta in en ventilationsfirma som gör allt så beställde jag en komplett byggsats från USV Inhomhusmiljö och så tog jag in en installatör som gör jobbet. Då kom jag ner från 160 000 kr till strax under 100 000 kr.

Komplett byggsats inkl aggregat 67 000 kr
Lindab Airy (14 st ventiler) 7 000 kr
Separat kanal för köksfläkten 4 000 kr
Installation 15 000 kr
Injustering 3 200 kr
OVK (obligatorisk ventilationskontroll) 3 000 kr

Totalt: 99 200 kr