Välja parkettgolv

Vet inte om jag nördat ner mig för mycket i det här ämnet, men golvet känns väldigt avgörande för hur rummet upplevs. Och gudars vad vi velat fram och tillbaka. Har beställt hem minst 30-40 provbitar som synats i olika ljus och vinklar. I början var vi inne på väldigt ljusa golv. Sen hade vi en mörk period för att nu ha landat i nåt slags mellanland. 

Vårt val – Barlinek Gentle Ek 1-stav (ca 500 kr/kvm).

Golvet vi föll för är i grålaserad, mattlackad och borstad ek. Den är i fasad 1-stav för att ge känslan av ett klassiskt plankgolv. Viktigt att tänka på är att parketten har 3-4 mm slitskikt, så den går att slipa några gånger. Det här golvet kostar ett par hundra med per kvadratmeter än standardgolv (3-stav), så totalt blir det ett tillägg om ca 30.000 kr.

Standardval – Barlinek Platinum Ek 3-stav (ca 300 kr/kvm).

Träslag, mönster, ytbehandlingar, bredder, tjocklekar, fasningar osv... Det är en del att sätta sig in i när det gäller golv, men Golvpoolen har tagit fram en liten guide som gör det hela överskådligt: Golvpoolens parkettgolvsguide!

Det var det om parkettgolvet, återkommer med klinkergolven när vi valt dem. Blir parkett i alla rum utom tvättstuga/badrum/duschrum/hall som får klinker. Köket har vi inte bestämt ännu om det blir klinker eller kanske nåt som kallas mjuk betong. Det läggs som klinker men är mjukare vilket gör att glas och porslin inte går sönder lika lätt när det tappas plus att det är snällt mot fötter och rygg. Kriminellt dyrt bara, får se om man kan pruta ner det till lite mer humana nivåer.