Så funkar ett byggnadslån

Ett byggnadslån funkar som en kontokredit och fakturorna betalas via internetbanken eller mailas till banken om det finns spärrförbindelse*. Man har även en kredit på ett byggkonto till vilket man kan koppla ett kort för mindre inköp, vilket är väldigt bekvämt så att man får alla utgifter för bygget samlade. 

byggnadslån

Räntan för ett byggnadslån är högre än bolåneräntan och betalas från den dag ett belopp dras från kontot. Vår ränta ligger på 2,68% men det blir bara i några månader, när huset väl är slutbesiktigat läggs det om till ett vanligt bolån med ränta på ca 1,20-1,30%, eller vad den kan tänkas ligga på i mars.

Vårt lån blev klart igår, så nu ska jag lägga in alla fakturor som redan hunnit ramla in. Det är bl a energiberäkning, pålning, geokonsult och kontrollansvarig som vill ha betalt för sina bitar. Tomt, anslutningar, färdigställandeskydd, bygglov och mycket annat har vi redan betalt med vår kontantinsats. Denna ska uppgå till minst 20% av totala produktionskostnaden, men i vårt fall blir den närmare 25%.

* En spärrförbindelse är en förpliktelse från banken att utbetala kreditbeloppet (spärrbeloppet) till den spärrförbindelsen är ställd. Används vanligtvis vid entreprenadavtal där byggaren vill ha en betalningsgaranti innan den påbörjar bygget. Wikipedia.