Våra gröna val

Vi har hela tiden siktat på att bygga så miljö- och hälsovänligt som möjligt. Mycket har inte ens behövt kosta mer, andra poster har vi inte lyckats med hela vägen med den budget vi har.

Har gjort en liten sammanställning här över vad vi lyckats med och vad som fortfarande är kvar att förbättra. Klicka för att förstora. 

 

ENERGISNÅLT

Huset blir extremt energisnålt med passivväggar och miljöfönster. Detta ger med bergvärme och FTX-ventilationen en uppvärmningskostnad på ca 5.000 kr/år. Detta för ett hus på 233 kvm. Vi har även valt vitvaror och blandare i de högsta energiklasserna.
 

GIFTFRITT

Gifter finns ofta i lim och färger. För att minska mängden lim så har vi valt bort OSB och plywood i väggar och kör med dubbel gips istället. Parketten vi valt är treskikts för minimal mängd lim och håller högsta emissionsklass. Inomhusfärgen vi valt är helt naturlig och ekologisk. Fasaden är Kebony-behandlad furu som inte målas alls utan blir vackert grått patinerad med tiden.


MILJÖMÄRKT

Vet inte hur många byggvarudeklarationer jag jobbat mig igenom för att upptäcka en massa cancerogena ämnen vi inte vill ha i vårt hus. Därför är det skönt med de miljömärkningar som finns på bl a vår bergvärmepump, braskamin, parkett och isolering. Dock varierar kraven beroende på produktgrupp. Svanenmärkt målarfärg t ex kan vara riktigt läbbig som jag skrivit om tidigare.

Här kan man hsh söka miljömärkta byggmaterial:

Svanen: www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok
Basta: www.bastaonline.se/searchpage
 

SKÄMSKUDDE

Vi har fortfarande inte hittat nåt miljövänligare alternativ till Ikeas kök, badrumsmöbler och garderober. Inte som ryms i vår budget. Hoppas nu på att få med Puustelli med deras miljökök Miinus som sponsorer. Väntar svar från dem vilken dag som helst. Och finns det nån tillverkare av bättre alternativ till resten är det bara att höra av sig!
 

OBS! 
I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer:
www.hemresan.net/sponsorer