Miljövänlig träfasad i silvergrått del 2

Livereds kapell i Kebony-fasad innan den fått sin patina. Foto: kebony.com

kebony åldras

Förra inlägget handlade mycket om fasadvirket OrganoWood, vilket på pappret ser väldigt bra ut. Idag har jag brevväxlat med dem och det känns fortfarande som ett intressant alternativ, men tyvärr är produkten väldigt ny och det finns inte så mycket referenser. Väldigt få har använt deras fasadpanel, däremot är det många som använt OrganoWood till altaner och liknande. 

Jag letade vidare och hittade ytterligare en leverantör av miljövänligt skyddsbehandlat fasadvirke – norska Kebony. Ni som följde Husdrömmar och såg avsnittet om det runda passivhuset, det var Kebony-panel som användes där.

Till skillnad från OrganoWood är Kebonys fasadpanel välbeprövad och har använts vid många stora byggprojekt, allt från lyxrestauranger till kyrkor, som i de exempel jag tagit med här. Kebonys teknik ger en djup och fyllig brun färg som efter exponering av sol och regn utvecklar en naturligt silvergrå patina. En fördel för oss är att vi inte har vare sig takfot eller taksprång som skuggar fasaden, så väggarna kommer bli jämnt patinerade, även om norrsidan kommer att ta betydligt längre tid på sig än sydsidan. Har mailat Kebony för prisuppgifter. OrganoWood låg på 300-350 kr/kvm, får se var Kebony hamnar. Återkommer!

Onda restaurant i Oslo där de mest utsatta partierna fått sin patina. Foto: kebony.com