Miljövänlig träfasad i silvergrått

Har letat efter ett bättre skyddande alternativ till järnvitriol eller Sioo för att med en miljövänlig metod få till den där vackert silvergrå tonen på fasaden. Nu har jag äntligen hittat ett träskydd som verkar klockrent – OrganoWood-modifierat panelvirke! Det är ett specialbehandlat virke av svensk gran som kommer naturfärgat men inom ett år får den fina silvergrå nyansen, helt giftfritt och med 10 års rötskyddsgaranti.

Här har man fått fram den grå tonen med järnvitirol. 
Foto: Åke E:son Lindman

Redan efter ett år ska OrganoWood-panelen få sin grånade ton.

Metoden de använder går till så att kiselämnen kopplas till träfibrerna under hårt tryck och fossilerar dem. Istället för att döda svamparna och mikroorganismerna så skapar kiselämnena en fysisk barriär som hindrar svamparna från att äta virket. Detta ska även vara vattenavstötande och ge virket ett bra flamskydd. 

Ska höra med OrganoWood hur stor färgdiff det kan bli mellan fasad i norr rep söder. Vill ju inte ha ett hus som är gråtonad på ena sidan och gultonad på den andra. Sen får det så klart inte kosta för mycket heller. 

Nybyggt hus med  OrganoWood-modifierat panelvirke innan det börjat gråna.
Foto: Organowood.com