Exteriör

I detta inlägg ska jag gå igenom hur vi valt husets exteriör. Har berört ämnet tidigare men här blir det lite mer i detalj. Husets stil är vad som kallas skandinaviskt modern med rena linjer och sparsamt med detaljer. T ex ingen takfot eller taksprång, inget fönsterfoder och inte heller knut- eller sockelbrädor. 
 

Några hus jag inspirerats av:

Fönster och dörrar i samma ton som fasaden och utan foder.

Grålaserad panel med varierad bredd.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Vår fasadskiss ovan har en mörk fasad och ett ljusare tak, men troligtvis kommer vi att ha en ljusare grålaserad panel och ett mörkare tak. Panelen kommer vara slät, stående och ha varierad bredd. Fönster och dörrar kommer att vara gråa. Plåttaket får utseendet av traditionell bandtäckning, som tack och lov finns med en miljövänlig beläggning (GreenCoat® BT).

Ska också se till att det inte används några trista, vita plastdetaljer som ventiler eller eluttag, utan att dessa är i samma kulör som fönster och dörrar. Om möjligt i metall också. Elskåpet en annan detalj man inte får glömma beställa i rätt kulör.

Från början hade vi flera fönster som var bredare än 100 cm, men dessa minskade vi ner  till 100 cm då det är betydligt billigare att installera dessa i Kustvillans väggmoduler som är 120 cm breda. Vi hade dessutom fler fönster, men för att komma ner lite i pris valde vi bort fem stycken (~50 tkr). Vi valde dessutom fler fasta på nedervåningen för att komma ner ytterligare i pris – och för att dessa är snyggare och släpper in mer ljus.

Det var lite om våra val kring husets yttre. Återkommer snart med ett inlägg om interiören!