Sommarhälsning från bygget

Igår var jag upp till huset för första gången på nästan en månad. Det var väldigt grönt och grannt på tomten där nån slags Prästkrage-wannabe mer eller mindre tagit över stället. 

Det blev många svettiga timmar med att tömma granntomten på ris, rötter, virke och annat som hamnat där under vårt bygge. Tomten är obebyggd men kommande vecka ska bygget dra igång även där. 

Vad gäller vårt bygge så väntar vi fortfarande på att fukten i plattan ska komma ner till rekommenderade nivåer innan snickarlaget kommer tillbaka och fortätter med sina bitar. Däremot kommer finplanering av tomten och bygget av badrummet på övervåningen påbörjas så snart alla är tillbaka från sina semestrar. Hörs igen då! 

Kolla in Husbyggarguiden

Nu finns senaste numret av Vårt Nya Hus i butik. Där hittar ni Husbyggarguiden där jag på berättar om mina tankar kring byggprocessen och kommer med tips och råd utifrån våra erfarenheter; allt från val av husleverantör och entreprenadform till husstil, materialval och miljötänk.

Så ser senaste numret ut och 39 kr kostar det. 

På sidorna 7-15 droppar jag klokheter, det kan ni bara inte missa ;-)

Semestertider på bygget

På bygget surrar nu fläktar och avfuktare. De något höga fuktvärdena i betongplattan ska sänkas genom att golvvärmen tvingar upp fukten ur plattan och luftavfuktarna fångar upp och blåser ut denna ur huset. Fläktarnas uppgift är att skapa rörelse i luften så all fuktig luft når fram till avfuktarna. Viktig då att huset är tätt så man inte fuktar av resten av kvarteret. Här lite bilder på surret:

 Luftavfuktare som blåser ut den fuktiga luften genom imkanalen för köksfläkten. Köksfönstret är plastat eftersom elen tas in den vägen och behöver vara tätt.

Luftavfuktare som blåser ut den fuktiga luften genom imkanalen för köksfläkten. Köksfönstret är plastat eftersom elen tas in den vägen och behöver vara tätt.

 Tre fläktar får luften på nedervåningen i rörelse så den når en avfuktare.

Tre fläktar får luften på nedervåningen i rörelse så den når en avfuktare.

 Tätat även upp mot vinden, eftersom vindsluckan ännu inte är på plats.

Tätat även upp mot vinden, eftersom vindsluckan ännu inte är på plats.

Utöver detta är det lite småfix för egen del i och kring huset; färgslattar ska tappas upp, sopor ska till tippen, granntomten ska tömmas då deras bygge snart startar och div annat smått och gott. Men annars semester även för oss, så vi passar på att önska er en härlig sommar!  //  Kalle & Angelica

Vårt hus i nästa nummer av Vårt Nya Hus

I nästa nummer av Vårt Nya Hus kommer det att vara ett reportage om vårt husbygge. 
Där kan ni läsa om vårt val av husleverantör, ansökan om bygglov, utmaningar i byggprocessen och mycket mer. Finns i butik från 20 juli.

Status för bygget
Just nu är det semestertider även för våra snickare och därför inte så tätt mellan inläggen i bloggen. Planen är att de ska komma igång igen i mitten/slutet av juli. Följ Hemresan på Facebook så missar du inte när det drar igång: www.facebook.com/hemresan

Resultatet av fuktmätningen och köket monteras

Nu har vi fått resultatet av fuktmätningen och den gav 90% i plattan och 95% vid balkarna. Vi väntar därför nån månad innan parkett och tätskikt läggs på nedervåningen, då dessa kräver ca 85%. 

Anledningen till att torktiden är längre än normalt är att vi har en platta som behövt pålas och därför förstärkts med 10 cm extra betong. Detta hade man behövt kompensera för med en fastare betong men det missades tyvärr av grundentreprenören.

Men bygget tar inte paus för det. Monteringen av köket har påbörjats och entrédörren har också kommit på plats. Badrummet uppe ska också påbörjas och en hel del annat. 

Här lite bilder från igår: