I tvist med Kustvillan

Detta inlägg har vi dragit oss för att skriva för att inte riskera relationen med Kustvillan (vår husleverantör). Ni som följt bloggen vet att husbygget gick ett år över tid, bl a pga torktiden av betongplattan som göts med alldeles för mycket vatten. Nu är vi oense huruvida vi har rätt till förseningsvite eller ej.

I vårt avtal med Kustvillan finns en vitesklausul om 20.000 kr per förseningsmånad fr o m april 2017. Godkänd slutbesiktning skedde först 10 månader senare, i februari 2018. Vi önskar således de 200.000 kr som avtalet tydligt gör gällande. Kustvillan nekade oss detta redan i höstas och vi såg till slut ingen annan väg att komma vidare än att stämma dem på vitesbeloppet. Sedan dess har vi från vår sida försökt komma fram till en förlikning för att slippa gå vidare till tingsrätten, men Kustvillan har inte varit intresserade av det. Vi bestred därför slutfakturan på motsvarande belopp och nu i dagarna lät Kustvillan meddela att de kommer lämna in en genstämning på ett betydligt högre belopp. Vi vet ännu inte vad de kommer stämma oss för mer än den bestridda slutfakturan.

Betongen innehöll 60% vatten vilket gav en torktid på 10-12 månader. Med 40% vatten, som grannarna göt med, hade vår grund också varit torr på 2-3 månader och inte påverkat den avtalade tiden för inflytt.

Det är vår förhoppning att Kustvillan tar sitt förnuft till fånga och inser att vi har rätt i denna fråga. Deras huvudargument har handlat om att huset behövde pålas och att de därför har rätt till tidsförlängning, men hade deras konstruktör som projekterat grunden bara angivit rätt betongtyp så hade inte torktiden orsakat någon försening. Pålningen i sig var klar i god tid innan plattan skulle gjutas.

Tidsplanen som sprack. 15 veckor från husleverans till inflytt blev istället 67 veckor.

Kustvillan har givits möjlighet att kommentera detta inlägg innan det publicerades men de har avböjt.