Ventilation

Inomhusklimatet

Inomhusklimatet är viktigt för att man ska trivas i sitt hem. Det som påverkar detta är i huvudsak ventilation och uppvärmning. Här går jag igenom våra val och de vanligaste alternativen.

Frånluftsvärmepump med F-ventilation

Den typ av värmepump som oftast installeras i nya villor är frånluftsvärmepumpen. Denna är en kombinerad värme- och ventilationslösning där kall luft utifrån värms upp när den möter den varma luften på väg ut. På så vis återanvänder man spillvärmen och värmepumpen omvandlar den energin effektivt till varmvatten för golvvärme, element och kranar. Den varma luften tar pumpen via ventilationskanaler från tvättstuga, badrum och kök. Övriga rum tar in kall friskluft direkt genom väggventiler. En mycket prisvärd lösning som för en villa på 200 kvm landar på ca 120 tkr för pump, installationer och material.

Bergvärmepump och FTX-ventilation

Eftersom vårt hus är så pass stort (233 kvm) så räckte inte en frånluftsvärmepump som max klarar 200 kvm. Vi valde därför en bergvärmepump som vi dessutom kompletterade med FTX-ventilation för ett ännu behagligare inomhusklimat utan kallras och pollen.

Bergvärmepumpen kräver en energibrunn i vilken man placerar en slang med med en värmebärande vätska. Denna cirkulerar genom värmepumpen som tillvaratar värmeenergin och omvandlar till varmvatten för golvvärme, element och kranar. 

FTX är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Det består av ett aggregat som vi valt att placera på vår kallvind samt väldigt många till- och frånluftskanaler som 

Kostnaden för detta blir ca 220 tkr för borning, bergvärmepump, ftx-aggregat, installationer och material.

Här en bra film som förklarar hur FTX fungerar mer i detalj:

 

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar med så väl bergvärms vs frånluft och f-ventilation vs ftx. Här en liten sammanställning:

Frånluftsvärmepump

+ Låg investeringskostnad
+ Värme och ventilation i ett system
- Inte lika effektiv som bergvärme = högre elförbrukning

Bergvärmepump

+ Mer effektiv än frånluft = lägre elförbrukning
+ Passar även hus <200 kvm
- Hög investeringskostnad

F-ventilation

+ Enkel och billig installation
- Risk för drag och kallras

FTX-ventilation

+ 50-80 av värmen återvinns  = lägre elförbrukning
+ Bättre inomhusklimat utan drag eller kallras
+ Filtrerad luft fri från pollen och damm
+ Lägre undertryck i huset gör köksfläkten mer effektiv
- Stor investering
- Kan ge ett susande ljud (men det finns bra ljuddämpare)
- Kräver filterbyte ca 1 ggr/år

 

Sammanfattning

Hade vi byggt ett hus som klarade sig på en frånluftsvärmepump med f-ventilation så hade vi valt det av ekonomiska skäl. Nu hade vi inget att välja på men får istället en väldigt kompetent och energieffektiv lösning där uppvärmningskostnaden för huset landar på ca 5.500 kr/år för våra 233 kvm. En frånluftsvärmepump med f-ventilation hade troligtvis landat på närmare 10.000 kr/år för motsvarande energibehov. 

Om vi förutsätter att elpriserna är de samma kommer vårt system räknat på 20 år vara den billigare lösningen. Innan dess kommer man troligtvis att behöva byta ut vilken pump man än valt, men de ligger ungefär lika i pris så där skiljer det sig inte. Möjligtvis till bergvärmepumpens fördel då de anses ha en lite längre livstid (ca 15 år).

Missa inte detaljerna – ventiler/luftdon

Det finns många små detaljer som kan sänka upplevelsen av ett rum. Det kan vara allt från eluttag och strömbrytare som missmatchar "vita" väggar, rostfritt som råkar blandas med krom eller det vi snubblade över nu: dessa ventiler/luftdon som ska upp i varenda rum.

Lindab Airy går t o m att måla eller tapetsera.

Sånt här kan hamna på väggarna om man inte passar sig.

Då vi valt FTX-ventilation i huset så ska det upp en himla massa från- och tilluftsdon. Dessa ser allt för ofta riktigt hemska ut. Tack och lov finns det iaf en leverantör som förstått att man inte vill smälla upp en gulaktig 129-kronorsblaffa i tak eller på vägg som får vardagsrummet att kännas som en offentlig toalett. Lindab Airy heter en diskretare modell som går att få i valfri färg och form så att den smälter in. Den går t o m att måla eller tapetsera! 

Här kan man själv testa sig fram:
http://airy.lindab.com/se/Pages/testa-sjalv.aspx

Förutom att den ser bra ut så är den marknadens tystaste. Listpris är ca 700 kr, men jag har sett kampanjer där den sålts för 200 kr. 

Välja bergvärmepump och ventilation

Idag fick jag några kalkyler till från IVT som tillverkar bergvärmepumpar. De har bl a jämfört energiförbrukningen beroende på val av ventilation. Är FTX så fantastiskt som många säger eller har den ett oförtjänt gott rykte? 

Jag går rakt på sak här och presenterar resultatet av beräkningen för vårt hus. Det är alltså ett mycket välisolerat tvåplanshus på 233 kvm med golvvärme på båda plan. Toppeffektbehovet är beräknat till 10 kW.

Elkostnad för värme och varmvatten (kr/år)

Priser på pumparna:
IVT HQ C10 83 tkr IVT Geo 312C 92 tkr
FTX tillkommer med 50 tkr


Det är alltså inte mer än 600 kr/år FTX spar. Då är energibesparingen knappast skäl nog att lägga 50 tkr på ett mer avancerat ventilationssystem. Vilka andra för- och nackdelar finns då hos de två systemen? Här en liten uppställning för att bena ut det hela:

 

FTX-ventilation
Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning.

Här kontrolleras både tilluften och frånluften mekaniskt.  Både tilluften och frånluften förs genom ventilationskanaler förbi ett FTX-aggregat, som överför värmen från frånluften till tilluften.

+ Återvinning av värme sparar energi
+ Helt dragfri ventilation
+ Frikyla från borrhålet ger gratis luftkonditionering sommartid
+ Möjlighet att rena luften från bl a pollen

- Risk för problem med ljud
- Systemet kräver en del underhåll
- Fläktarnas elförbrukning relativt hög

F-ventilation
Mekanisk frånluft.


Här ser en fläkt till att luft fläktas ut ur huset. På så vis skapas ett undertryck och ny luft letar sig in genom uteluftsdon och rör sig sedan genom huset till frånluftsdonen.
 

+ Billig och enkel att installera
+ Möjlighet att rena luften vid
uteluftsdonen från bl a pollen

- Ingen värmeåtervinning
- Svårt att få ett lagom flöde
- Kan ge dragproblem vintertid

 

 

Den stora fördelen med FTX verkar vara frikylan och ev inomhusklimatet. Behöver fördjupa mig i detta och bolla med fler. Kommentera gärna ni som har erfarenhet av F/FTX.
 

Pumparna

De två pumparna det står emellan om vi väljer IVT är IVT HQ C10 och deras något dyrare IVT Geo 312. Prisskilnaden är 10 tkr, men på pappret ser man också att de extra slantarna ger en hel del. Den dyrare Geo 312C anpassar sig efter värmebehovet genom sin varvtalsstyrda kompressor. Det innebär att den automatiskt tar hänsyn till temperaturskiftningar och varmvattenförbrukning och anpassar driften för att öka effektiviteten. IVT HQ C10 är alltid antingen av eller på. Här lite mer hårda fakta:

IVT HQ C10 
82 500 kr
Systemnergiklass A++
Effekt 10 kW
Vatten 260 liter
Ljud 46 dB(A) 

IVT Geo 312
92 125 kr
Systemnergiklass A+++
Effekt 3-12 kW
Vatten 285 liter
Ljud 36-49 dB(A)

Bergvärme eller frånluftsvärmepump?

Nu har jag pratat med flera tillverkare av både bergvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Har även rotat runt på www.varmepumpsforum.com och fått en del tips från er som läser bloggen, både här och på Facebook. Tack för dem! 

Full koll på värmen med IVT:s app.

IVT som tillverkar både bergvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar tog fram en kalkyl för att räkna ut vilken uppvärmning som skulle passa vårt hus bäst. 
 

Kalkyl för: 2-plan, 233 kvm, golvvärme, extraisolerat, Nyköping.
 

Maxeffekt 10 kW
Bergvärmepump (IVT HQ C10) 6000 kWh/år
Frånluftsvärmepump (IVT 860) 12000 kWh/år

Maxeffekt 9 kW
Bergvärmepump (IVT HQ C8) 5500 kWh/år
Frånluftsvärmepump (IVT 860) 9000 kWh/år


Redan här ser vi att bergvärmen ur ett miljöperspektiv är den klara vinnaren med ungefär halva energiförbrukningen mot frånluftsvärmepumpen. Tittar vi sen vidare på ekonomin ser det ut så här:
 

Bergvärmepump IVT HQ
100 tkr inkl installation
50 tkr uppgradering till FTX-ventilation
60 tkr borrning
Totalt: 210 tkr
 
Frånluftsvärmepump IVT 860
100 tkr inkl installation
Totalt: 100 tkr


Initialt blir det alltså en diff på 110 tkr, men fördelar vi ut alla kostnader på 15 år så blir det betydligt jämnare (här räknat på 1 kWh = 1 kr).
 

Bergvärme 10 kW
6 tkr x 15 + 210 tkr = 300 tkr
Frånluftsvärme 10 kW
12 tkr x 15 + 100 tkr = 280 tkr
Bergvärme 9 kW
5,5 tkr x 15 + 210 tkr = 290 tkr
Frånluftsvärme 9 kW
9 tkr x 15 + 100 tkr = 235 tkr


Lite beroende på maxeffekt och val av pump hamnar vi någon stans 235-300 tkr för en 15-årsperiod. Det motsvarar ca 1300-1700 kr/mån. Alla beräkningar förutsätter att elpriset ligger på 1 kr/kWh, vilket det givetvis inte kommer att göra. Kan mycket väl bli det flerdubbla och då sticker frånluftsvärmepumpen iväg ordentligt.

Jag börjar känna mig övertygad om att bergvärme är rätt val för oss. Med största sannolikhet håller också en bergvärmepump längre än en frånluftsvärmepump, plus att när det är dags för ny pump så har man ingen kostnad för vare sig ventilation eller borrning.
 

Fördelar med bergvärme och FTX-ventilation:

+ Mer energieffektiv
+ Håller troligtvis längre
+ Bättre inomhusklimat utan drag eller kallras
+ Luften renas av filter från bl a pollen
+ Lägre undertryck i huset gör att köksfläkten blir effektivare
+ Ventilationen separerad från uppvärmningen
+ Kan tillsammans med kylanläggning ge kyla på sommaren
+ Höjer värdet på huset

Nackdelar med bergvärme och FTX-ventilation:

- Kan ge ett susande ljud (finns dock ljuddämpare)
- Stor investering

 

Jag var även i kontakt med Nibe som bl a tillverkar den bergvärmepump som vann Energimyndighetens stora test (PDF). Den heter Nibe F1255 och är ca 20 tkr billigare än IVT:s pumpar. Har nu beställt en riktig energiberäkning på huset med denna F1255 (12 kW). Återkommer inom ett par dar med en mer precis beräkning utifrån husets exakta värden.